די לאלימות בבדיקות גינקולוגיות!
ב-12 ביולי 2020 עברתי בדיקה גינקולוגית טראומטית בבית החולים בילינסון, ללא הסכמתי המודעת ובניגוד להנחיות הרופאה שלי. לאחר שבית החולים התנער מאחריות על המקרה, החלטתי להגיש תביעת נזיקין.
אני מזמינה אתכן ואתכם להשתתף איתי במאבק המשפטי לשינוי היחס לנשים בבדיקות גינקולוגיות, כדי שאף אחת לא תיאלץ לסבול דבר דומה בעתיד.
מי אני?
שמי הילה בניוביץ'-הופמן. מזה מספר שנים שאני נאבקת למען מערכת הבריאות בכלל ולמען בריאות נשים בפרט. ב-2014 הקמתי את מיזם "מכתבים לבריאות" שמתעד את המשבר במערכת הבריאות הציבורית משני הצדדים - מצד המטופלים, ומצד אנשי הצוות הרפואי. ביולי השנה חוויתי בעצמי את אוזלת ידה של המערכת: עברתי בדיקה גיניקולוגית מייסרת בלי הרדמה, בניגוד להנחיות הרופאה שהפנתה אותי אליה. הרופאים שביצעו את הבדיקה לא הסבירו לי בבירור מה הם מתכוונים לעשות, הוליכו אותי שולל בהבטחות-שווא (כמו "לא תרגישי כלום! זה לא יכאב בכלל!"), והתייחסו בזלזול לכאבי התופת שנגרמו לי. כשפניתי לבית החולים בתלונה, אנשיו התנערו מאחריות ואפילו רמזו שאני חשופה לתביעת לשון הרע. הרגשתי שהם מאיימים עלי.
אם תרצו לקרוא עוד על הסיפור, הוא מופיע כאן ב"מאקו".
אחרי שכתבתי על הסיפור ברשתות החברתיות, שמעתי המון סיפורים דומים מנשים שעברו בדיקות רפואיות משפילות וכואבות שלא לצורך. הבנתי שמשהו בגישה לנשים בבדיקות גינקולוגיות חייב להשתנות. וכאן אני פונה אליכן, ואליכם.
לאן יילך הכסף?
אחרי התלבטות ארוכה ועזה, ומתוך הבנה מלאה של הסיכונים הכרוכים בעניין, החלטתי להגיש תביעת נזיקין. על הפקעת האוטונומיה על הגוף שלי, על שלילת הזכות שלי לתת הסכמה מדעת, ועל הנזקים שנגרמו לי. אילו נזקים? שאלו את בן הזוג שלי, שנאלץ כבר כמה פעמים להעיר אותי אחרי שצרחתי ובכיתי מתוך שינה. הסיוטים מחזירים אותי לשם, לחדר ההוא.
הבעיה היא שתביעה כזו כרוכה בהוצאה משמעותית, מעבר למה שאני מסוגלת לממן לבדי. חוות דעת של רופא מומחה לבית משפט יכולה לעלות כ-18,000 ש"ח, וייתכן שתידרש יותר מחוות דעת אחת. לזה נוספות הוצאות על אגרות בית משפט, שליחויות, ועוד ועוד.
הנושא הזה חשוב לי ויקר לליבי. אני לא נגד הצוות הרפואי. להפך. אני נלחמת על הזכויות של המערכת כבר שנים דרך פרויקט "מכתבים לבריאות". אבל היחס לנשים בגינקולוגיה מסכן חיים, פוגע באיכות החיים, וגורם לטראומות. לא יעלה על הדעת שנשים יפחדו לגשת לרופאים, לא ייתכן שרופאים לא יהיו קשובים לנשים שמפקידות בידיהם את גופן.
מה אני רוצה להשיג?
אחרי הבדיקה שוחחתי והתייעצתי עם כל מי שיכולתי. דיברתי עם תריסר רופאות ורופאים וניסיתי להבין למה זה קרה. במקביל, פנו אליי עשרות נשים, וגם טרנסים, שעברו חוויות כמו שלי - או הרבה יותר גרועות.
היו שסיפרו שהן לא הולכות לגינקולוג כבר עשרות שנים, כי הן פוחדות מבדיקות. היו שסיפרו שהדרך היחידה שלהן להתמודד עם בדיקות גינקולוגיות היא שימוש באלכוהול, תרופות או סמים. היו שסיפרו שהן מעדיפות לחלות בסרטן צוואר הרחם, רק לא לעבור שוב בדיקת פאפ.
זה נשמע לכן ולכם נורמלי?
אבחון של בעיות גינקולוגיות, כמו וסטיבולודיניה, וולוודיניה, אנדומטריוזיס ואחרות, לוקח עשר שנים בממוצע, כי בכל פעם שאנחנו מספרות לרופאים על הסימפטומים שלנו הם מתעלמים, מזלזלים, או דוחים אותנו באמירות כמו "זה פסיכוסומטי", "זה בראש שלך", "את היסטרית". עדיין יש כל כך הרבה בורות, חוסר הבנה וחוסר התחשבות מצד רופאי נשים. הם אמורים להיות לצדנו, לא?
מלבד הכרה בעוול שנעשה לי, אני תובעת את בית החולים כדי שמה שקרה לי לא יקרה לנשים אחרות. כדי שרופאות ורופאים, אחיות ואחים יעברו הדרכה לגבי טיפול מותאם בתסמונות כמו שלי, ויבצעו את מלאכתם ברגישות רבה יותר, מתוך התחשבות במטופלות.
לכן אני מתחייבת: כל שקל שייתרם כאן, או שיגיע כפיצוי במסגרת התביעה, ולא יידרש לכיסוי ההוצאות המשפטיות והנלוות לתביעה, יוקדש לקידום נושא שיפור היחס למטופלות.
יש המון דרכים לעשות את זה: כנסים מקצועיים, כתיבת מאמרים, תמיכה בסטודנטיות/ים, סדנאות מיוחדות לאנשי צוות רפואי, ועוד ועוד.
המאבק הזה יכול להיות הצעד הראשון בדרך לשינוי אמיתי במערכת, ושינוי אמיתי ביחס למטופלות. תחום הגינקולוגיה הוא שלנו ובשבילנו, והגיע הזמן שגם שהוא גם ירגיש כזה - מקום בטוח, מכבד ומרפא עבור נשים - וכמובן, גם עבור א.נשים שאינם מזדהים.ות כנשים וצריכים ללכת לרופא נשים, ונתקלות.ים בחוסר הבנה וחוסר רגישות. בעזרתכן ובעזרתכם, נוכל לעשות את הצעד הזה. הצטרפו אלי כדי לדרוש יחס מקצועי, מכבד וראוי לגוף ולבריאות שלנו.
תודה!
(תודה מיוחדת לרותם מלנקי על עריכת הסרטון, ולגלי אחיטוב ולחמוטל בן-דב על העזרה בכתיבה ועריכה)