- קוראים לי עומרי חצור ואני מזמין אותכם לעזור לנו להציל את חופי תל אביב מזיהום בגשם הראשון על ידי תמיכה בהגשת ערעור נגד פסק הדין 29279-03-18 .
- גשם זה דבר מבורך אבל כשהוא יורד באזור עירוני מכוסה בכבישים ומדרכות מי הגשמים זורמים לים דרך מוצאי ניקוז ושוטפים איתם את כל הזוהמה שבדרך. על פי רוב, הגשם הראשון, שוטף את השמנים, הדלקים ושאר הלכלוך שמצטבר לכיוון הים אבל בתל אביב יש מוצא אחד שגורם לזיהום משמעותי במיוחד – זהו מוצא הניקוז בחוף הדולפינריום שמנקז את אזור שוק הכרמל ותחנת האוטובוסים הסמוכה. כל שנה עם הגשם הראשון זורמים לחוף הדולפינריום ולחוף בננה ביץ שפכים שחורים ומצחינים, שכוללים את הלכלוך שמגיע לשוחות הניקוז באזור השוק. במהלך השנים, השטף האדיר הזה של הזוהמה תפס בהפתעה אנשים שהיו על החוף וגם כאלו שהתרחצו או גלשו בתוך הים. העירייה מצידה לא עשתה דבר כדי למנוע את המפגע ודרך הטיפול שלה בבעיה היה לקבור את החול המזוהם בעזרת טרקטורים בעומק החול לאחר שהמפגע כבר קרה. למרות שהבעייה מוכרת ולמרות שיש פתרונות לפתור אותה, עיריית תל אביב, העירייה החזקה והעשירה בארץ מעדיפה להתעלם מהבעייה במקום לטפל בה ולהוות דוגמא לרשויות אחרות בארץ.
- הגשנו תובענה ייצוגית כנגד עיריית תל אביב, ארבעה אזרחים שהסביבה הימית חשובה להם בה תבענו מהעירייה בראש ובראשונה להשקיע את הדרוש כדי לפתור את הבעייה – להפעיל את כל אמצעי האכיפה שיש לה בכדי שהפסולת של שוק הכרמל תפסיק להגיע למערכת הניקוז ובכל מקרה – להתקין מתקן שלא יאפשר לפסולת וללכלוך להמשיך ולזרום באין מפריע לים.
- במהלך דיוני ההוכחות הובאו הוכחות רבות לזיהום מי הים, במהלך העדויות מומחה מטעם העירייה לא יכל להישאר אדיש לתמונות שהובאו לו והסכים שמדובר בזיהום. כשהוצגו בפני מהנדס מטעם העירייה פתרונות רבים שהועלו (כמו הנחת צינור עומק, הקמת אגן טיפול לפני ההזרמה לים) הוא אמר שהעירייה לא בדקה את האפשרויות וגם שאין לה כוונה לבדוק.
- למרות כל זאת, בית המשפט קבע שלא מדובר בזיהום, שמי גשם אינם יכולים להיחשב שפכים גם בנסיבות אלה, שהעירייה לא התרשלה ואף נקטה באמצעים, שמוצאי הניקוז צריכים להישאר פתוחים כדי לא לגרום להצפות ושבשביל מספר ימים של זיהום בשנה לא מוצדק להתקין מתקני טיפול יקרים.
- אנו כתובעים ייצוגיים שמייצגים את מי שאוהב ופוקד את חופי תל אביב, נחשפנו להוצאות משפט על ידי השופטת בסך של 35,000 ש"ח – לקחנו על עצמנו את המשימה לשנות את המצב ואנחנו גם נחושים ללכת עם התביעה עד שהצדק יצא לאור. בנוסף להוצאות שאנחנו צריכים לשלם, לצורך הגשת הערעור היה עלינו להיערך למימון של אגרת בית המשפט בסך 3000 ₪ ולהפקדת ערובה להוצאות המשיבה בערעור בסך 30,000 ₪.
- בגלל שסכומים אלו לא עומדים לרשותינו יצאנו לאחר מתן פסק הדין לגיוס מימון מהציבור הרחב באמצעות beactive לאחר דיון בנושא עם באי כוחנו, ולאור החשיבות הרבה שבאי כוחנו מייחסים להליך זה והסיכוי הטוב שהם רואים בערעור עליו, הודיעו לנו באי כוחנו שהם, כמשרד עורכי דין העוסק שנים רבות בנושאי סביבה ובטיחות, יסכימו לשאת בעלויות אגרת הערעור ובהפקדת הערובה הנדרשת לצורך הגשת הערעור בתנאי שנגייס או נשלים מכיסנו את מלוא הסכום שנפסק כהוצאות טרם הגשת הערעור.
- כעת אנחנו מבקשים לגייס את סכום הכסף הדרוש כדי לעתור לבית המשפט העליון, דבר שמבחינתנו עומד על סך של 35,000 שקלים. אנחנו מעונינים לשמור על חוף הדולפינריום נקי ורוצים שהתביעה הזאת תגרום לעירייות אחרות לדאוג לסביבה הימית .
- מבחינה משפטית, הזיהום שמגיע דרך צינור הניקוז של העירייה גרם לזיהום מים ולזיהום מי הים על פי חוק המים והחוק למניעת זיהום הים ממקורות יבשתיים; נעשה ללא שעיריית תל אביב קיבלה היתר הזרמה לים כנדרש על פי החוק; גרמה למפגע ריח על פי החוק למניעת מפגעים; פגיעה בסביבה החופית על פי החוק לשמירת הסביבה החופית; ולכלוך רשות הרבים על פי חוק שמירת הניקיון.
כדי להצליח במאבק הזה אנחנו זקוקים לעזרתכם. עיריית תל אביב היא גוף גדול, יש לה הרבה כסף והיא הפעילה את כל הייעוץ המשפטי שבאפשרותה כדי להימנע מלהשקיע כסף בהקמת מתקן ובמתן פיצוי לאנשים שנפגעו מהזיהום. כדי שנוכל להתמודד עם גוף כל כך גדול וכדי להגיש את העתירה לבית המשפט העליון אנחנו מזמינים אותכם לקחת חלק במאבק החשוב הזה וביחד לשנות את חוסר ההיגיון לטובת הטבע של כולנו.